Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

EA prý odpískali Dead Space 4

Kvůli nenaplnění prodejních cílů trojky? + aktualizace

Dead Space 3, podle podcastového konsenzu celkově lepší hra než Crysis 3, zřejmě v blízké budoucnosti nedostane bratříčka. EA se prý rozhodli pozastavit zahájené práce na Dead Space 4 a nejspíš tuto sérii pošlou do důchodu, stejně jako například Medal of Honor či Mercenaries.

Tvrdí to pod podmínkou anonymity zdroj serveru VideoGamer, podle nějž mělo být odpískáno ještě neohlášené pokračování nacházející se toho času v preprodukční fázi ve Visceral Games a Visceral Montreal, kde se zkoušel prototyp. Což by i zapadalo do mozaiky únorových informací o tamních propouštěních, resp. restrukturalizace tohoto studia, odkud měli být odejiti prakticky všichni zaměstnanci (tvůrci Army of Two The Devils Cartel).

Důvodem jsou údajně nižší než předpokládané prodeje Dead Space 3. Ty oficiálně neznáme, jen že v Británii šlo na odbyt o 27% hůře než druhý díl a později v hitparádě rychle klesalo. EA při dřívějším obhajování příklonu od hororu k akci (který ale nakonec nebyl tak dramatický, jak se zprvu jevil) uvedli, že třetí díl potřebuje prodat aspoň pět milionů kusů, aby série měla šanci na přežití, což se zřejmě přes masivní marketing i kvalitu hry nepovedlo, tato laťka byla nastavena asi nedosažitelně vysoko.

Zmiňovaný zdroj VideoGameru také prozradil, že blízko zrušení měl být někdy uprostřed vývoje i Dead Space 3 (textová recenze 9/10, videorecenze). V pozdější fázi ho prý postihlo snižování rozpočtu, což na hře nebylo navenek nijak vidět, ale nakonec byla zachráněna - i za cenu nahrazení odlišných nábojů pro jednotlivé zbraně za cenu generického střeliva, aby fungovaly přidané mikrotransakce.

EA to oficiálně odmítli jakkoli komentovat, na tento měsíc pro hru chystají první DLC Awakened.

AKTUALIZACE - Negativní rozruch nakonec odpoledne přeci jen donutil EA k oficiální reakci, když jejich mluvčí Jino Talens pro NowGamer prohlásil: "Přestože jsme nezveřejnili prodejní čísla Dead Space 3, jsme na hru pyšní a tato série nadále zůstává důležitou značkou pro EA."

AKTUALIZACE 2 - Reakce šéfa EA a další vývoj zde.

Read this next