Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Sony údajně jednala o PS5 exkluzivitě Starfield

Ale nakonec možná přijde o nástupce Skyrimu...?

Kdo chce moc, nemusí mít nakonec nic. Tak nějak pravé staré české přísloví...

Sony se minulý týden mohla radovat z nadšených ohlasů na prezentace exkluzivních her i z obrovského zájmu o předobjednávky PlayStation 5. Leč Microsoft ji vrátil úder nečekanou akvizicí Bethesdy, což bylo chytře načasováno přesně na dobu, kdy startují objednávky Xbox Series X a S.

Celé to je třaskavé i v tom, že Sony má s Bethesdou domluvené konzolové časové exkluzivity Deathloop a Ghostwire: Tokyo, které vyjdou nejprve pro PS5.

Bývalý redaktor Game Informeru a nynější diskutér v podcastu Kinda Funny, Imran Khan, ke všemu prozradil pár zákulisních drbů.

Podle něj se prý Sony ještě před pár měsíci pokoušela dohodnout také časovou exkluzivitu Starfield, té nové velké sci-fi značky přímo od Bethesda Game Studios, tvůrců Fallout 76 či Skyrimu. Jenže zájem ze strany Microsoftu o celou firmu vše razantně změnil a vypálil tak konkurenci rybník.

Khan k tomu dodal, že kvůli těmto jednáním určitě musela být prodejní cena vyšroubována směrem vzhůru, když Bethesda měla přes léto na výběr, jestli bude dál spolupracovat se Sony na takových časových exkluzivitách - u Starfield by byla mnohem zásadnější než například u Deathloop, tam by to majitele Xboxu bolelo více, nemít takovou obdobu Mass Effect či The Outer Worlds. Nebo zda raději kývne na nabídku Microsoftu a bude bez starostí s financováním po mnoho příštích let. Jak vidno, nakonec zvítězila druhá možnost, zřejmě i kvůli nejisté covid-19 době nebo tomu, že toho momentálně moc nechystá, a navíc hry jako Rage 2 či Fallout 76 příliš nebodovaly.

Nikdo se proto nebude moci divit, pokud The Elder Scrolls VI bude mít za mnoho let "na odplatu" nějakou časovou exkluzivitu Xboxu a PC, aby se tím "potrestala" Sony za její dřívější praxi u řady jiných third-party her od Square Enix či dalších výrobců. To by byla, panečku, startovní hra pro příští generaci Xboxu jako blázen...

Read this next