If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Čeští vývojáři budou z Řecka propuštěni na kauci

Zásadní zpráva+interview se zástupcem velvyslankyně.

Po celkem 128 dnech strávených ve vazbě smějí Ivan Buchta a Martin Pezlar na svobodu. Řecké úřady se je nakonec rozhodly propustit na kauci 5000 eur za každého z nich. Ihned po jejím složení mají dovoleno vycestovat ze země zpět do domovské České republiky.

Dnes o tom informoval řecký premiér Antonis Samaras v telefonickém rozhovoru Petra Nečase a krátce po poledni se tato žhavá novinka objevila nejprve na Radiožurnálu a pak i ve vysílání České televize.

Jak uvedl Miloš Kučera, zástupce velvyslankyně ČR v Řecku v rozhovoru v mimořádných zprávách programu ČT24 ve 14:00 zaznamenaném Eurogamerem níže, rodiny obou zadržených mužů prý mají těch 128 tisíc korun na kauci k dispozici a nyní jednají s právním zástupcem o převodu peněz do Řecka.

"Definitivní konec kauzy to však neznamená, protože jsou pouze propuštěni na kauci a vlastní soudní řízení bude pokračovat dál," upozornil Kučera. V jakém časovém horizontu soud rozhodne nebo jak to bude dál, zástupce velvyslankyně netuší: "Jednak stále ještě probíhá stávka soudců a naše ambsáda o tom nemá k dispozici žádný písemný podklad."

This article contained embedded media which can no longer be displayed.

“Bohudíky jsou propuštěni, samozřejmě se budou zodpovídat dále, ale už nejsou ve vězení. Zaplaťpánbůh za to. Rád bych poděkoval řecké straně za tuto vstřícnost,“ okomentoval to ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pro Novinky.cz. Nezapomněl dodat, že prý bylo nutné velkého úsilí ministerstva a velvyslanectví, aby se podařilo propuštění dosáhnout. Řecké straně poděkoval i Petr Nečas a ve věci na svůj protějšek apeloval i prezident Václav Klaus.

Matka jednoho ze zadržených Iveta Pezlarová podle iDNES reagovala na informaci o propuštění syna velmi emotivně. "To se nedá popsat, my jsme radši s ničím nepočítali. To je neuvěřitelné." O kauci měla rozhodnout řecká vyšetřovací komise, podle níž údajně neexistuje hrozba, že by ohrozili národní bezpečnost Řecka, což má být významné pro budoucí soud.

Dva zaměstnanci domácího studia Bohemia Interactive a tvůrci her ze série ArmA byli v Řecku obviněni ze špionáže kvůli focení armádních zařízení na geograficky citlivém ostrově Limnos, kde se odehrává hra, a v případě odsouzení jim hrozilo 5 až 20 let vězení. Avšak po možnosti vycestovat domů je teď zřejmé, že se tam asi jen těžko někdy budou chtít znovu vrátit, ať soud v budoucnu rozhodne jakkoli.

K jejich propuštění na kauci došlo pár dnů poté, co rodiny Buchty a Pezlara oznámily rozjetí jednorázové informační kampaně. Přátelé a dobrovolníci měli v centrech velkých měst rozdávat letáky a placky k přišpendlení na bundu, aby tím celou záležitost připomněly. "Toto je část života, na kterou by hrozně moc chtěli zapomenout," prohlásila v páteční reportáži Událostí ČT sestra Ivana Buchty. Právnička zadržených Dagmar Raupachová tehdy odhadovala, že o druhém odvolání rozhodnou řecké úřady maximálně do poloviny února, nakonec se tak stalo dříve.

Předešlý vývoj v celé kauze, o které jsme naposledy psali těsně před Vánocemi, najdete zde. O propuštění na kauci dnes reportují i CeskeNoviny, Rozhlas.cz, CeskaTelevize.cz, britský Eurogamer nebo ten německý, polský, italský či švédský.

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

In this article

Arma 3

PC

Related topics
About the Author
Jan Doskocil avatar

Jan Doskocil

EG.cz Managing Director

Comments