Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Preview samostatného DayZ

V čem se plná simulace přežití se zombíky změní od modu?

Na jednu stranu to Bohemia Interactive musí být ne úplně milá situace, když se mnoho hráčů po celém světě o ArmA 2 dozvídá až po letech prostřednictvím veleúspěšného modu. Nicméně ego stranou, jde především o byznys a vyhoupnutí této starší válečné simulace do čela žebříčku Steamu i během letních slev jen díky DayZ muselo vydělat slušné peníze. I proto se české studio k situaci postavilo tak, jak si více než milion unikátních hráčů přál. Umožnili Deanu "Rocket" Hallovi, tvůrci projektu a svému zaměstnanci, aby hru překopal na plnohodnotný titul, který dostane jejich maximální podporu a vyjde pro PC samostatně.

Paralelní příprava po boku modifikace a cenová politika

Jak tedy bude přechod DayZ na samostatný produkt probíhat? Ačkoliv s ním jsou velké plány, neznamená to konec původního modu pro ArmA 2. Ten se bude dál vyvíjet a patche pro něj budou nyní vycházet častěji, takže ti, kteří si hru kvůli DayZ koupili, nezůstanou na holičkách. Některé nové funkce plánované do plné hry se v modu dokonce objeví mnohem dříve. Postupem času však tvůrce chce, aby se jeho dalšího vývoje ujala sama komunita, aby se on a jeho (prozatím) jen šestičlenný kmenový tým za pomoci outsourcingu (jako u Take on Helicopters) mohl plně soustředit na plné DayZ.

To počítá s prodejním modelem jaký měl Minecraft - ještě do konce letošního roku chce vypustit hratelnou alfa verzi, která bude za zlomek plné ceny, bude v ní však nutné vychytat nespočet chyb a nevyvážeností. Postupem času se celý projekt vyladí a teprve až ho půjde nazvat finálním, jeho cena se zvýší. Částka však prý nikdy nepřekročí 30 dolarů, neboť ani Hall sám nechce plný DayZ profilovat jako klasickou plnou hru. Dělá vše pro to, aby v něm zachoval duch původního modu, který sice působil, jako by byl spíchnutý na koleně a provázela ho složitá instalace, přesto ho však nešlo nemilovat.

Hlavně zachovat vizi

"Mod teď hraje tolik lidí a celý tým má tak velkou zpětnou vazbu, že začíná být extrémně těžké zachovat původní představu," řekl mozek projektu. "Všichni mají obrovské množství nápadů a my jsme za všechny vděční. Budeme se však nyní věnovat především vylepšení stávajících herních mechanik a teprve poté přidávat nové funkce." Co to znamená pro plný DayZ? Že nelze očekávat, že by se hra nějakým drastickým způsobem lišila od té původní. Co však dozná změn, bude celková propracovanost světa. Hráči si budou moci mnohem více upravovat své postavy, přibude zbraní a výbavy. Prostředí se zvětší, plná hra přinese obrovskou mapu "Chernarus Plus", v níž bude více měst, více přístupných domů a více kořisti na plenění.

Autoři se soustředí především na to, jak přidat detaily interiérům budov, které byly vždy slabou stránkou jejich Real Virtuality Enginu. Ten se mimochodem v DayZ Full blýskne v upravené verzi 3.0. A ano, zombíci budou strašidelnější a jejich animace bude lepší, využito bylo totiž služeb motion capture. Mimochodem, jako "herecká" hvězda byl obsazen sám Marek Španěl, ředitel Bohemia Interactive. Takže až uvidíte pohyby nových oživlých mrtvol v akci, budete vědět, komu za ně vděčit.

Obsahové novinky plného DayZ

Co se týče novinek v samotné hratelnosti, přibude boj holýma rukama. Zbraně a výbava se budou rozpadat a bude nutné je opravovat. Hra přijde s plně dokončenými ženskými postavami. Hráčské frakce si budou moci budovat vlastní podzemní základny. Přibudou psi, kteří se stanou vašimi společníky. Budou schopni větřit nepřátele, stopovat kořist a bojovat po vašem boku, ačkoliv toho příliš nevydrží. Varování, riziko vytvoření emocionálního pouta - obrovské! Celkově se plné DayZ bude více soustředit na zintenzivnění herního zážitku, což zní skvěle. Již mod ostatně přinesl každému množství nezapomenutelných vzpomínek, za což byl GDC právem nominován na cenu pro inovaci v online hrách.

Hall chce intenzivnější hratelnosti docílit například i přidáním deníku, do něhož si každý hráč bude moci zapisovat, co zažil. Někdo funkci nevyužije, další občas naťukají strohé poznámky, jiní deník přemění ve strhující příběh. Ať už tak nebo onak, ve chvíli, kdy zabijete jiného člověka (nebo někdo zabije vás), naleznete u něj i tento deník a z něj se dozvíte, o jakou šlo vlastně osobu. Tyto jednotlivé hráčské příběhy budou navíc podpořeny celkovým herním příběhem, který bude v plném DayZ konečně rozpracován a dozvíme se tak o původu viru.

Ochrana před podvodníky

Jedním z hlavních cílů plného DayZ má být vyřešení ochrany proti podvodníkům. Vzhledem k tomu, že DayZ vzniklo jako mod, celá ArmA 2 si zakládá na tom, aby byla jednoduše upravitelná. Když však dojde k tomu, že vás skupinka modařů začne strašit zvuky prolétajících vrtulníků, promění váš charakter v kozu či si vyčaruje ze vzduchu tank, tak pomalu přestává sranda.

Právě zde budou chtít autoři zasáhnout a znemožnit podobné experimenty, přestože zatím nemají úplně jasno v tom, jak to udělat, aniž by omezili uživatelskou svobodu. Pravděpodobné je, že při vydaní alfy nebude možné zdrojový kód upravovat vůbec, tato možnost bude zpřístupněna až v pozdějších fázích, kdy bude systém stabilní. Obrana proti cheaterům jinak byla i jedním z důvodů, proč vlastně z DayZ bude samostatná hra, protože podniknutí určitých opatření do základní hry ArmA 2 by omezilo fungování jiných modifikací, což samozřejmě nikdo nechce.

Ilustrační obrázky z původní modifikace DayZ

Celá hra se nyní veze především na vlně úprav a vylepšení. Autoři chtějí zaručit, aby se neopakovaly chyby z modu, aby systém zranění pořádně fungoval, aby zombie reagovaly v rámci možností přirozeně, efekty počasí působily věrohodněji atd. Dean Hall má přitom vše pevně v rukou a má jasnou představu o tom, jak má výsledná hra vypadat. Nezbývá než mu držet palce, protože další úspěch DayZ by dnešním herním vývojářům mohl konečně otevřít oči. Většina už totiž zapomněla, že nejen skriptovanými událostmi je hráč živ. A že vytvoření nezapomenutelného zážitku ve světě bez mantinelů, zážitku, který je pokaždé jiný a unikátní, má rovněž něco do sebe... Nemyslíte?

Read this next