Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

ArmA 3 v placené alfaverzi příští týden

Zato s podporou modifikací + termíny bety a finálky.

Dobrou zprávou je, že si ArmA 3 můžete zahrát mnohem dříve, než byste ve snu čekali - už od příštího úterý 5. března. Horší naopak je, že na rozdíl od zdarma stáhnutelných testovacích verzí (převlečených dem) například Crysis 3, Battlefield 3 nebo SimCity za přístup k takovému vyzkoušení musíte zaplatit a to nemalou částku, stejně jako to Bohemia Interactive vyžadovali minule u Carrier Command.

Účast v dnes ohlášeném alfatestu ArmA 3 šířeném digitálně jen přes Steam stojí 25 eur nebo 33 dolarů, čili v přepočtu přes 600 Kč. Nicméně důležité je, že tato platba vám garantuje možnost hrát po mnoho měsíců, i přístup k budoucí betě, která se spustí někdy ve 2. čtvrtletí, i digitální verzi finálky nově stanovené na 3. čtvrtletí letošního roku.

Autoři upozorňují, že později se cena (už vychytanější podoby) hry určitě zvýší. Nyní se za plnou hru i přístup k alfě/betě jeví výhodně, ale tak trochu kupujete zajíce v pytli půl roku dopředu, což zrovna u výrobce známého chybovostí svých her, dokud nevznikne kupa dodatečných patchů, není úplně ideální. Na druhou stranu právě taková alfa, pokud si ji zaplatí dostatek lidí, teoreticky může pomoci vychytat ty nejkřiklavější problémy, aby zářijová finálka od nich mohla být oproštěna. Aneb je to z pohledu zákazníka trochu risk, který se může i nemusí vyplatit. Za předobjednávku her v ČR obchody jinak peníze ani depozit dopředu nevybírají.

Tato placená alfa bude každopádně obsahovat čtyři ukázkové mise s pěchotou, vozidly, potápěním a helikoptérou, omezený počet zbraní a vehiklů, dva multiplayerové scénáře, editor a podporu modifikací, což rozhodně nebývá zvykem. "Nejen že úpravy hry povolujeme, ale nabádáme k nim a budeme zklamáni, pokud se každý den neobjeví alespoň pár nových misí od komunity," komentoval to na Twitteru tvůrce Karel Mořický. Dějištěm alfy se stane vedlejší ostrov Stratis o rozloze 20 kilometrů čtverečních (jiný ostrov než 270km2 velký Altis v plné verzi).

Alternativně bude existovat ještě tzv. Alpha Lite, která o týden později, od 14. března, nabídne to samé kromě multiplayeru a podpory modifikací. Jenže v tom je také háček: tato verze nebude volně šířena, dostanete se do ní pouze prostřednictvím pozvánek od hráčů placené alfy nebo v soutěžích na sociálních sítích či na vybraných webech. Ani její hráči nemohou přejít do pozdější bety a skončí s testováním 15. června.

Fandové série také mohou za 40 eur nebo 50 dolarů sáhnout po Digital Deluxe Edition navíc se soundtrackem, digitálními mapami, taktickým průvodcem a možností darovat někomu původní Operaci Flashpoint. A pokud chcete vývojáře v jejich úsilí opravdu potěšit a sponzorovat je, jak tomu sami otevřeně říkají, za 70 eur nebo 92 dolarů existuje ještě ArmA 3: Supporter Edition navíc se Steam kódem k ArmA X, přístupem ke všem budoucím ArmA 3 DLC, medailí ve fóru a uvedení svého jména v titulcích hry.

Ta mimochodem dnes dostala novou (v tuto chvíli přetíženou/nedostupnou) homepage i čtveřici obrázků.

Read this next