Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Red Dead Redemption 2 mělo nejlepší víkend všech dob z celého zábavního průmyslu

Ale GTA5 nepředstihlo.

Tiskárna na peníze se ani tentokrát nezadrhla. A kruté stohodinové pracovní týdny pro vývojáře by mohly být náležitě odměněny, pokud tedy většinu z toho vývaru nespolknou bratři Houserovic, jak se řešilo zde.

Rockstar Games před okamžikem vyslali do světa oslavnou tiskovou zprávu, podle níž je Red Dead Redemption 2 (Alza.cz) nejvíce vynášejícím produktem v celém zábavním průmyslu všech dob, mluví-li se pouze o úvodním víkendu - pátku, sobotě a neděli. Za tuto dobu měla hra celosvětové tržby 725 milionů dolarů (reálně prodané kusy koncovým zákazníkům, nikoli jen expedice na pulty). Spekuluje se, že by to mohlo znamenat 12 milionů kusů, leč oficiální zdroj na toto téma mlčí.

Jak vidno, studio si tedy vymyslelo vlastní metriku, aby mohlo říct, že je RDR2 v něčem nej, protože bylo dopředu jasné, že dávný start Grand Theft Auto 5 s více než miliardou dolarů za úvodní tři dny nepřekonají. Vtip je v tom, že GTA5 vyšlo v úterý, takže ani nemohlo mít nejepší víkend v historii, berou-li se vždy jen ty tři úvodní dny, kdy byla hra dostupná na trhu.

Watch on YouTube

Pro srovnání, nedávno uvedené Call of Duty Black Ops 4, držitel mnoha rekordů v sérii, vygenerovalo "jen" 500 milionů dolarů za úvodní víkend (viz chlubírna Activision), čili Red Dead Redemption 2 ho výrazně předstihlo. Takové Far Cry 5 utržilo "pouze" 310 milionů dolarů za úvodní víkend. A film Avengers: Infinity War vydělal 258 milionů dolarů v USA, což z něj udělalo nejvíce vynášející film historie, a globálně měl tržby 640 milionů (opět úvodní víkend).

Z tohoto všeho je patrné, jak moc RDR2 frčí. Jde tedy o druhý nejúspěšnější produkt napříč zábavním průmyslem (po GTA5, pokud se nerozlišuje, zda došlo k vydání v úterý či v pátek), dále pak o nej start v roce 2018, nejvíce předobjednávanou hru všech dob na PlayStation Network, nejvíce prodávanou novou plnou hru na PSN všech dob v den startu a nejvíce prodávanou hru za úvodní tři dny tamtéž.

To data jen z krabicovek ve Velké Británii jsou jiná, byť už nejsou vzhledem k silné digitální distribuci příliš relevantní. Jak uvedlo MCV, Red Dead Redemption 2 selhalo ve snaze o předhonění FIFA 19, ta měla silnější startovní odbyt krabicovek. RDR2 se tam sice daří, že bylo v krabicovkách o polovinu prodávanější než první díl, i žádanější než nedávné Call of Duty Black Ops 4, leč udalo se jen 27 procent kusů toho, čeho za srovnatelné období dosáhlo krabicové GTA5. Co se týče verzí pro jednotlivé konzole, jako obvykle vyhrála na plné čáře Sony, když PS4 zařídila 68 procent krabicovek a X1 jen 32 procent.

Read this next