Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Preview Rainbow 6 Patriots

Jak shodit bankéře s výbušninou z mostu v New Yorku?

Většina z vás asi renderované video z taktické akce Rainbow 6: Patriots někde zahlédla. Když ve studiích UbiSoft Montrealu usednete před rozjetou konzoli PlayStation 3 a vývojáři vám pustí tutéž scénku, začnete si automaticky všímat detailů a drobných rozdílů. Byť tu z pohledu první osoby pořád zažíváte narozeniny jakéhosi bohatého byznysmena, jemuž (pozor, teď už blonďatá) mladá žena přináší dort, polibek a příslib pěkně smyslného večera.

Moc času rozkoukat se kolem není; opravdu jde zapnout televizor nebo listovat novinami v iPodu ležícím na křesle, a pokud byste si chtěli připadat úplně jako v detektivce Heavy Rain, můžete kontextuální interakci s prostředím dotáhnout k dokonalosti volbami typu "pohladit manželku po tváři" nebo "políbit manželku". Že je to na vás málo akční? Udělejte pár kroků, do bytu vtrhne poloprofesionální teroristické komando zabijáků Jonaha Treadwaye, manželce dá přes držku a vám kolem pasu omotá výbušninu. Což už jsme všichni viděli. Jak se to ale hraje?

Když jízdu uvnitř teroristické dodávky přeruší palba protiteroristického komanda, zjistíte, že narozdíl od původního videa všude kolem prší, je slyšet sirény a auta zběsile uhýbají a smýkají se z cesty, aby náhodou nekoupila kulku do předního skla. Je to hektický dojem asi jako z úvodních scén posledních dílů Call of Duty, akorát že v roli nešťastníka omotaného výbušninou si moc nemůžete vyskakovat. Nemáte vlastně žádné pořádné úkoly; opravdovým cílem téhle miniepizody je vcítit se do role člověka, který se musí s výbušninou na těle doplazit na náměstí a odpálit se, obklopen co nejvíce lidmi, protože jinak mu teroristé zabijí manželku a dítě...

Pokud tuhle situaci dovedete nějak pochopit, jsou vývojáři přesvědčení, že se vám v novém Rainbow 6 bude zabíjet jen s těžkým srdcem. O tom lze úspěšně pochybovat. Vzápětí totiž kamera obletí celou scénu a konečně z vás udělá plně vybaveného člena protiteroristického komanda Rainbow 6, a to si pište, že kolem sebe začnete střílet jako diví. Naštěstí tohle není Call of Duty, nečeká vás tu automatické uzdravování a váš hrdina jednoduše nepřežije víc než jednu či dvě kulky do těla.

Letmý rozhled po herním menu prozrazuje, že zatímco v posledním dílu série Rainbow Six Vegas 2 existovalo pět způsobů, jak vpadnout do místnosti se zamčenými dveřmi, v Partiots je jich už dvanáct. Ubyla konkrétně možnost ovládat dva členy komanda zároveň, tu ale kompenzuje přidání šikovného detektivního módu a la Batman: Arkham Asylum.

První informace o hře se ví od začátku listopadu a poté se objevil filmeček o vyhození z okna na Manhattanu.

Ten nejde používat nepřetržitě, ale než se vám dobije, stačíte díky němu pohodlně lokalizovat teroristym schovávající se za polorozstřílenými auty či barikádami. Jestli statistiky UbiSoftu nelžou, v hrách typu Call of Duty je průměrná životní výdrž počítačem ovládaného protivníka 4 vteřiny - v Patriots prý okolo 40 sekund. Přitom i tady se musíte spolehnout na taktický systém ovládaný jediným "chytrým" tlačítkem, podle něhož vaši týmoví kolegové buďto začnou střílet po otagovaném cíli, rozrazí dveře nebo podniknou výpadovku na lanech střemhlav dolů z mrakodrapu. V rané alfaverzi hry tohle intuitivní klikání docela funguje, i když je opravdu dobře, že UbiSoft hodlá jednotlačítkové menu rozšířit pro náročnější hráče.

"Batmanovský" detektivní mód je sice pro realistickou taktickou akci břemenem, na druhou stranu ve světě dnešních technologií nejde o nic tak nepředstavitelného, koneckonců vývojáři se prý inspirovali zařízeními, jež běžně používá například americká FBI. V praxi vám detektivní mód umožní otagovat "dveře za zavřenými dveřmi", respektive protivníka, kterého jste ještě ani nespatřili vlastníma očima. V zásadě to chce trochu víc představivosti a vypočítavosti než v dřívějších dílech série - a opět platí, že dobrým plánováním si ušetříte spoustu starostí.

Trocha experimentování s týmovými kolegy dokazuje, že taktika z Vegas 2 už fungovat nebude. Tam, kam jste dřív mohli vesele poslat AI, aby schytala první nápor kulek a pročistila prostor, dnes najdete po zuby ozbrojené a v nejlepších pozicích zabarikádované teroristy, kteří na každou situaci reagují jinak. Jeden zabitý člen vašeho týmu rovná se o třetinu palebné síly méně, kapiš? A pokud budete zkoušet ten pitomý starý trik - však víte, když člověk vystřelí do vzduchu před garáží a všichni teroristé se vyběhnou ven podívat, co se děje -, pak dopadnete tvrdě na hubu. Když totiž v Patriots vystřelíte ve vzdálenosti pěti metrů od rukojmí, je nejpravděpodobnější, že civilistu teroristé na místě zabijí a sami se utečou rychle schovat. Game over.

Scénář se zajmutým bankéřem je jen jednou z mnoha misí, které má stmelovat příběhová linka hry. Nejde o kdovíjaký epos ani osobní střet teroristy Treadwaye s lídrem protiteroristického komanda Wolfea, spíš jen kampaň poskládanou z individuálních misí. Konečným cílem je zastavit Treadwaye a jeho bandu profíků True Patriots, kteří jako by z oka vypadli nejradikálnějším člením hnutí Occupy Wall Street, případně černého koně americké politiky, hnutí Tea Party. Narozdíl od jejích skutečných stoupenců je ale Treadway profík s vojenským tréninkem a jeho lidé se rozhodli, že Američanům na domácí půdě udělají peklo na zemi - a zvlášť bankéřům zodpovědným za ekonomickou krizi.

Pro vás to znamená, že čtyři pětiny hry strávíte v misích na americké půdě, a byť v několika případech vycestujete i do světa, nejvíc času strávíte v New Yorku, u kalifornského jezera Salton Sea či v malých provinčních městečkách. Celá kampaň má být strukturovaná na tři akty a v jejím průběhu budete průběžně "nahlížet" na celé dění očima náhodných kolemjdoucí, obětí či rukojmí, uklízečů, řidičů a dalších hlupáčků. Podle našich dojmů z hraní jde spíš o vypravěčský prvek, který vás má maličko emocionálně nalomit a zpestřit jinak poměrně přímočaré, odsýpající tempo hry.

Tom Clancy's Rainbow 6: Patriots vyjdou v roce 2013 pro PC, 360 a PS3.

předobjednat z Xzone

Ostatně až se uprostřed toho nejlepšího přepnete z role člena Rainbow 6 do obyčejné ženské, která musí poprvé v životě držet v rukou brokovnici, začne vám tenhle celý herní prvek rychle lézt na nervy. Další drobnosti, jako že vás hra bude odměňovat za týmovou spolupráci či rozhodnutí učiněná ve zlomku vteřiny (viz shození bankéře s výbušninou z mostu v původním renderu), ani nemá cenu zmiňovat. Přítomnost herního módu Terrorist Hunt už je prakticky potvrzená a silná možnost přizpůsobení postavy jakbysmet.

Renderovaný trailer

Ten stejný persistentní charakter budete mít při ruce i v multiplayeru, kde může až osm lidí usednout do vrtulníku nebo APC a nechat se "převézt" na bojiště (čti: nechat konzoli naloadovat příslušnou mapu). Během loadování lze kecat s ostatními, ladit taktiku, zakreslovat do týmového plánku důležité body nebo tagovat klíčová místa. To vše ve velmi zdařilé 3D projekci loadované mapy, jíž autoři říkají Sandtable a která má patřit k hlavním přednostem multiplayeru. Budiž, ačkoliv kdo hrál nějaký starší díl Rainbow Six, nebude ničím překvapený ani zklamaný - je to stejně průměrné a obyčejné jako fakt, že zbraně a skilly se tu odemykají s každou splněnou misí.

Jestli z toho bude nečekaná pecka nebo jen lehce nadprůměrná týmová střílečka, kterých samozřejmě nikdy není dost, zatím nelze říct. Až nové Rainbow 6 vyjde, bude to už celých pět let od posledního dílu série Vegas 2, a to si o důstojné pokračování vysloveně říká. Nechme to zatím otevřené: UbiSoft má řekněme nakročeno správným směrem.

Read this next