If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE PS4 verze Metro Redux

Jak oběma hrám prospěly změny nejen v grafice?

Jen těžko zkousávám HD předělávky z přenosných konzolí. Moc nejsem nakloněn ani remakům patnáct let starých her, ale co si dovolil Deep Silver a 4A, mě natolik překvapilo, že jsem ani nedokázal odporovat. Vydat remake jen jeden rok a čtyři roky staré hry, to chce koule býčích rozměrů, jakkoli se to zdůvodňuje cílením na nové platformy PS4 a X1 (vedle PC), na kterých předtím hry být nemohly.

Na druhou stranu, při pohledu na seznam všech vylepšení a po dokončení prvního Metro 2033 v Redux verzi musím autorům přiznat, že jde o jednu z nejpovedenějších předělávek posledních let. Vývojáři z 4A vyslyšeli v podstatě všechny mé nářky a Metro citlivě vylepšili.

Před osobní zkušeností jsem se záměrně nedíval na srovnávací videa a zajímalo mě, jakých rozdílů oproti původní hře si všimnu sám. Tím nejvýraznějším zlepšením byla pro mě umělá inteligence a zejména její schopnost mě po prozrazení vyčenichat přes celou úroveň.

Dříve, jakmile jste byli v nepřátelské stanici jednou objeveni, už jste se nikdy nedokázali dostat z rentgenového pohledu všech zalarmovaných nepřátel. Jediná chyba rovnala se buď přechodu do střílečkového režimu nebo nahrání poslední uložené pozice.

Naštěstí v Redux verzi, i když ztropíte hluk nebo na někoho vystřelíte ze stínu a nezabijete ho, máte šanci utéci a zkusit se proplížit druhou chodbou. Je ovšem pravda, že jsem hrál v módu Spartan, což je arkádovější pojetí hratelnosti známé z Last Light (recenze z roku 2013, 8/10).

Druhým velkým vylepšením bylo pospojování různých úrovní do logických celků. Vynikající příběh Metro 2033 (recenze originálu z roku 2010) je díky tomu zbaven zmatečnosti. Už se prostě nestane, že jednu úroveň dokončíte v metru, abyste se v té další bez varování objevili na povrchu.

A právě pohyb po atomovou válkou spálené Moskvě je třetím nejviditelnějším zlepšením. Zejména díky globální iluminaci vypadají ruiny o něco opravdověji a paprsky slunce občas pronikající skrze mraky a dodávají hráči v jinak depresivní hře pocit naděje.

Drobnějších změn je více, opět hlavně ve starší hře 2033, která adoptovala uživatelské rozhraní dvojky. Graficky jsem ovšem žádný posun vpřed, až na trochu lepší osvětlení, neviděl. Proč? Odpověď je jednoduchá - hrál jsem na Playstation 4 a grafika mi přišla totožná jako před lety na PC.

Metro Redux pro PS4, X1 a PC vydala Cenega koncem srpna za sníženou cenu od 649 Kč a na všech platformách obsahuje české titulky.

koupit na Xzone.

Velmi mě mrzí, že jsem na svém počítači Redux nerozjel, protože by vypadal určitě ještě mnohem lépe. Ačkoliv jsem během několika týdnů zápolení s tímto problémem vyzkoušel různé typy a návody, jak Redux pro PC ze Steam spustit, žádná nezafungovala. Problém je zřejmě v kódu hry, který si nerozumí s určitými staršími procesory, viz odkaz. Měl by to snad řešit nějaký patch.

VERDIKT: Metro Redux je nabušená kompilace dvou skvělých her a jejich DLC, která je citlivě a přesto znatelně vylepšená. Přesto má dle mého názoru smysl si ji pořizovat pouze v případě, že jste zarputilým fanoušek série nebo vám tyhle herní skvosty před pár lety unikly.

8 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Metro Redux

PS4, Xbox One, PC, Nintendo Switch

Related topics
About the Author
Pavel Oreški avatar

Pavel Oreški

Redaktor

Čas s hrami už počítám na dekády, neodmítám žádný žánr, zajímá mě hratelnost a originalita.

Comments