If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Need for Speed: Hot Pursuit

Je to více návrat ke kořenům či nejrychlejší díl?

Měl to být návrat ke kořenům. Jenže Electronic Arts dlouho tajili, k jakým že vlastně základům se nové NFS bude vracet. Mnozí doufali v remake legendárního první dílu série. Nakonec se aktuální přírůstek nejvíc blíží osm let starému Hot Pursuit 2. Ten pro spoustu mladších hráčů znamená dost možná jejich vůbec první setkání se značkou Need for Speed, pro ty starší je naopak šestý díl tím zlomovým, který nasměroval celou sérii bláznivějším a arkádovějším směrem. Tak jako tak, pod (staro)nový Hot Pursuit se podepsalo studio Criterion – a tahle parta zavodní hry vážně umí.

Nebudu asi sám, komu první videa evokovala Burnout Paradise. Jakoby ti samí tvůrci jen vyměnili rajské město za malebné přírodní scenérie a bezejmenná auta nahradili hvězdnými licencovanými sporťáky. A víte co? Ono to docela sedí, jenom si musíte přidat policii a odmyslet ty šílené, až teatrálně pojaté havárie. Přeci jen tohle je NFS, takže prvky destrukce musely být výrazně umírněny. Vše se nicméně točí hlavně kolem honiček. Hot Pursuit znamená tyto klíčová slova: adrenalin, rychlost, houkající sirény a luxusní auta.

Z celé série bere opravdu jen to nejlepší

V jádru vlastně ani ničím vyloženě nepřekvapí. Snad všechno už jsme totiž v některém z předchozích dílů viděli. Autoři jen vyzobali jednotlivé prvky a poskládali jakýsi remix na dané téma. Drobnému údivu ale přesto asi neujdete, když uzříte hlavní menu a herní mapu. Hot Pursuit nabízí kupodivu pouze režim kariéry, obvyklé položky typu Quick Race nebo Championship chybí. Supluje je každopádně všeobjímající systém Autolog, jakási centrála světa NFS. Je-li detekováno připojení k síti, zaplaví vás okamžitě nové informace, aktuální žebříčky a vzkazy od přátel. Na zdi si lze procházet zprávy, fotografie ze závodů, případně přijímat doporučení a výzvy od soupeřů. Multiplayerové klání je dílem okamžiku.

Stejně tak mapa Seacrest County, s rozlohou údajně víc jak čtyřikrát větší než Paradise City. Nepřekvapí velikostí, jako spíše pojetím – kdo čekal otevřený svět, tak úplně se nedočká. Jelikož prakticky všechny závody (i hrátky s policií) jsou vždy pevně vytýčeny a ohraničeny tradičními zdmi z plexiskla. Jen tak projíždět (doslova) odnikud nikam se pravda můžete, ovšem nepotkáte žádné soupeře, úkoly ani ikony označující místa startů. Závody se spouštějí výhradně přímo z mapy, stačí vybrat lokaci a některou z nadefinovaných soutěží. Režim volné jízdy tak poslouží spíš výletníkům, vzhledem k povedeným scenériím docela je čím se kochat. Plus poskytuje pochopitelně šanci projet kterýkoliv z odemčených vozů, bez zbytečného stresu z časomíry a strážců zákona.

Ano, díky obvyklému pojetí není zpočátku k dispozici všech 54 aut a Seacrest County též po startu vyzývá k návštěvě toliko hrstky lokací. Po pár odježděných závodech se ale mapa tradičně zaplní, stejně jako pomyslná garáž, do které postupně přibývají nová žihadla. Hot Pursuit zná jen trofeje za umístění a hodnotící tabulky, nic jako peníze, nákupy nebo snad tuning tu nenajdete. To jediné co si lze před startem poručit, je model vozu a barva jeho laku. Dál už záleží vyloženě jen na vašich schopnostech. Stačí ukázat soupeřům s kým mají tu čest a dokončit závod na stupních vítězů, potažmo splnit daná kritéria. Rázem poskočíte na žebříčku, obdržíte lepší auta a otevřete nová klání.

Kariéra staví čistě na věhlasu

Jako závodník hromadíte standardní „bounty body". Čím větší pirát silnic, tím bohatší odemčený herní obsah a vroubek u policie. Při hraní za muže zákona usilujete naopak o povýšení, odměnou za další a další zatčení je vždy nová hodnost. Začínáte jako zelenáč a v hierarchii Seacrest County Police Department postupujete díky pochytaným neřádům. Příběh je tentokrát opravdu podružný, kratičké filmečky vlastně jen letmo nastiňují zápletku. Bohatě postačí vědět, že Seacrest County je patrně tím nejlepším místem pro závodníky na Zemi a že stovky mil zdejších silnic jsou doslova rájem pro majitele nejrychlejších vozů naší planety.

Není proto divu, že silné motory burácejí v okolních hvozdech a pustinách prakticky neustále. Místní policie se tedy logicky musela přizpůsobit a vybudovat odpovídající údernou jednotku. Z SCPD vykrystalizovala postupem času ta nejlepší a ultimátně vybavená policie na světě, jejíž vozový park čítá padesátku nabroušených strojů. Mezi „služebáky" přitom naleznete i supersporty jako Koenigsegg, Zonda, Carrera GT, Ford GT, McLaren F1, Veyron či nějaká ta Lamba a Vipery. Tady se někdo regulérně zbláznil, ještě že závodníci jezdí prakticky v tomtéž. Otázka je, kdo s koho.

Uncovered trailer

Je potěšitelné, že hráč může libovolně přeskakovat a převlékat kabát. Kampaň není nijak svázána a pevně vystavěna, klidně to hrajte na střídačku, dva závody za padoucha a dva za poldu. Dostupná klání se postupně rozsvěcují na mapě a výběr strany je záležitostí mžiku. Mimochodem závody mají mnohdy razantně vymezen okruh účastníků, ostatně leccos prozrazují už jejich názvy. Jednou se po silnici nahánějí pouze italské vozy, podruhé jde o souboj kabrioletů. Stejně tak je třeba rozlišovat třídy aut, závodníci i policie dělí svoje náčiní do pěti skupin, čímž je zaručena jakás-takás vyrovnanost.

Zklamání z malé různorodosti herních módů

Jelikož prakticky všechny režimy jsou vystavěny jako závod z bodu A do B, mění se jen pravidla a pozadí úkolů. Je tady Time trial (což je sólo jízda na čas, odněkud - někam) a Race, což je totéž, jenom se sedmi protivníky po boku. Zapojí-li se do závodu policie, je to rázem Hot Pursuit, naopak Time trial se zapůjčeným novým vozem na ukázku se jmenuje Preview. Nu a když je soupeření poněkud osobnější, řekněme když si to vy a váš rival rozdáte na cestě od A do B, říká se tomu Duel. Vůbec poslední závodníkovou kratochvílí je pak Gauntlet, vlastně další Time trial, při kterém jste na silnici sami a snažíte se dosáhnout cíle. Celé vám to ovšem kazí párek nazlobených poldů. Nevěřil bych, že tohle někdy řeknu – já, který jsem vždy volal po návratu nebezpečné jízdy v hustém provozu, v pěkné krajince, hezky z bodu A do B – ale kde jsou nějaké okruhy? Proč tu není taky závod na 2-3 kola, okořeněný třeba klasickou eliminační vyřazovačkou? Ona se ta jízda odněkud někam po chvíli vážně omrzí a málo platné, tohle pojetí je trochu repetitivní...

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Need for Speed: Hot Pursuit

iOS, PS3, Xbox 360, Nintendo Wii, PC

Related topics
About the Author

Marek Beniač

Contributor

Comments