Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Sony vypátrala autory i způsob úniku The Last of Us 2

UPDATE o detaily.

UPDATE 3.5. - reportér Jason Schreier po rozhovoru s tvůrci zjistil, jak ke všemu došlo. Rozpracované verze hry se prý zmocnili hackeři prostřednictvím bezpečnostní chyby v patchi pro starší hru od Naughty Dog.

Prý šlo o to, že každý patch obsahuje klíč Amazon AWS, který při spárováni s tajným kódem poskytne přístup ke kompletnímu obsahu serverů Naughty Dog. Po stažení jednoho terabajtu dat pak vše rozběhli na vývojářské verzi konzole, kterou nemělo být těžké si obstarat. Ale hackeři prý byli jiní lidé než ti, kteří to pak zveřejnili na internetu.

Původní zpráva 2.5. - Dosud se mělo za to, nebo spíš věřilo teorii, že za únikem příběhu The Last of Us 2 stál nějaký zhrzený či bývalý zaměstnanec Naughty Dog, který se tak studiu mstil kvůli penězům.

Ale ve skutečnosti to bylo jinak, uvedla nyní Sony, aniž by chtěla zacházet do bližších detailů, protože vyšetřování incidentu stále probíhá.

"Identifikovali jsme hlavní viníky odpovědné za úniky ze začátku tohoto týdne," řekl zástupce firmy pro sesterský web GamesIndustry.

Podle vyjádření nebyly tyto osoby (množné číslo) jakkoli spojené se Sony Interactive Entertainment či Naughty Dog. Jinými slovy, byla to jen spekulace australského Kotaku, které se patrně odvolávalo na nepříliš dobré pracovní podmínky v tomto americkém studiu.

Žádné další informace k případu nejsou známy. Podle názoru některých odborníků to vše mohlo souviset s rozvolněním bezpečnostních opatření při vývoji, když většina tvůrců hry musela pracovat z domova a nikoli z kanceláří jako obvykle. Za této situace mohl mít k daným počítačům či zařízením přístup někdo, kdo správně neměl, a odtud není daleko k nahrání inkriminovaných cutscén na internet. Takže nebýt koronaviru, tento únik by se patrně nestal, ale není to oficiálně potvrzeno. Ani není známo, jak byli dotyční vyhledáni, nejspíš díky nějakému označení pracovní verze hry.

Do vydání The Last of Us 2 jinak zbývá už jen sedm týdnů, připomněli dnes autoři:

Read this next