Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

I po vratkách přibylo po vydání dalších 5 milionů kusů Cyberpunk 2077

Ale už byla podána žaloba jménem oklamaných investorů.

Není to ani tak o tom, že by si polské studio potřebovalo něco dokazovat či se vychloubat. Již na dřívější konferenci slíbilo, že o Vánocích zveřejní počet prodaných kusů, takže jen dodrželo své slovo.

Cyberpunk 2077 se podle zjištění CD Projektu Red prodalo koncovým zákazníkům (tedy nikoli jen expedice na pulty obchodů) už 13 milionů kusů.

Jedná se o údaj platný k 20. prosinci 2020, který v sobě zahrnuje krabicovky i digitálky na všech platformách. Čerpá z reportů od distributorů fyzické verze i z dat od různých platforem pro digitální distribuci.

Když to dáme do souvislostí s 8 miliony předobjednávek, které se nasbíraly do dne vydání, vychází z toho, že navzdory četným stížnostem na chyby a další potíže zejména s chodem konzolovek si hru za minulé dva týdny koupilo dalších minimálně 5 milionů lidí.

Výrobce totiž zdůraznil, že těch 13 milionů je číslo už po odečtení všech žádostí nespokojených zákazníků o vrácení peněz, jejichž objem samozřejmě neupřesnil. Buď tedy byly původní prodeje ještě výrazně vyšší, nebo prostě tolik lidí ve skutečnosti hru nevrátilo, navzdory tomu, že dle sociálních sítí a internetových diskusních fór to působilo jinak.

Radost však čeří jiná aktuální zpráva. Rosen Law, firma specializovaná na zastupování a hájení práv investorů, oznámila, že podala správní žalobu proti polskému studiu. Je to někdo jiný, než o kom se psalo před pár dny (Wolf Haldenstein Adler Freeman and Herz LLP).

Jedná prý jménem všech akcionářů, kteří zakoupili akcie mezi polovinou ledna 2020 a 17. prosincem 2020. Cílem je získat odškodnění za napáchané škody u soudu.

Dle textu se poškození cítí biti tím, že CD Projekt Red jim buď zamlčel nebo neposkytl dostatek informací k následujícím věcem:

Že je hra prakticky nehratelná na staré generaci Xboxu a PlayStation vzhledem k enormnímu počtu chyb, kvůli čemuž Sony odstranila hru z PlayStation Store a musely se vracet peníze i na jiných online obchodech.

Že v důsledku toho polské studio trpí poškozením své reputace. A že tedy prý akcionářům bylo ublíženo, když studio v daném období neuvedlo pravdivé detaily (nebo řeklo jen zavádějící informace) o svém byznysu, provozu a cílech.

Read this next