Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Je to moje vina, neházejte to na vývojáře Cyberpunk 2077, žádá zakladatel studia

+ DLC se zpozdí.

V nestandardním kroku dnes předstoupil před kamery spoluzakladatel CD Projekt Red, Marcin Iwinski.

Znovu se omluvil všem hráčům, že jejich prosincový Cyberpunk 2077 nesplnil jejich kvalitativní nároky.

Zároveň požádal, ať si nestěžujete na samotné vývojáře, kteří tvrdě pracovali, protože vše je vina pouze představenstva studia. Pouze to činilo špatná rozhodnutí, která vyústila v nastalou situaci, nikoli běžní zaměstnanci.

Watch on YouTube

Hlavní zádrhel prý tkví v systému streamování obsahu na starých konzolích. Toto streamování je odpovědné za krmení enginu tím, co vidíte na obrazovce, i za fungování herních mechanismů pod pokličkou. Ale město je prý tak nabušené věcmi a propustnost old-genu je omezená, tudíž prý šlo o neustálou výzvu. Stavy hry na PS4 a X1 prý úmyslně nezamlčovali, původně prý tyto review-verze chtěli rozeslat médiím dříve, ale čekali na další a další zlepšení.

Irwinski také slíbil, že první velký update, který naváže na tři dosavadní hotfixy, vyjde během příštích deseti dnů, tedy do konce ledna. A další, ještě výraznější patch, někdy v řádu následujících týdnů.

"Navzdory dobrým recenzím PC verze to dopadlo tak, že konzolový Cyberpunk 2077, zejména na old-gen strojích, nebyl ve kvalitě, v jaké jsme si přáli. Já i zbytek vedení se za to hluboce omlouváme. Masivní rozsah hry vedl k podcenění toho, kolik práce ještě zbývá udělat, stejně jako složité podmínky při práci z domova kvůli koronaviru. Vážně jsme věřili, že vše bude v pořádku během pár dnů," posypal si popel na hlavu v opětovné snaze o navrácení reputace.

CDPR také zřídil speciální stránku, kde bude informovat o postupu prací na nápravě hry. S těmi se ale nebude nějak extra chvátat, protože nechce nutit zaměstnance do přesčasů, což platí i pro budoucí projekty, kde se též hodlá vyhnout tzv. crunchi.

Z jízdního řádu pak mimojiné vyplynulo, že důraz na patche opozdí ta DLC slíbená původně na začátek letošního roku. Dozvíme se o nich něco až "v příštích měsících", dle časové osy to vypadá na vydání v dubnu až květnu. Navíc vyhlížená aktualizace hry pro využití "plného" výkonu PlayStation 5 a Xbox Series dorazí až ve druhé polovině 2021. Že je multiplayerová odbočka Cyberpunku velmi daleko, je z toho více než zřejmé...

Co se týče odškodnění nespokojených zákazníků v rámci iniciativy Help Me Refund, polské studio jim už prý rozeslalo první várku peněz. Datum návratu hry na PlayStation Store zatím není znám, prý se o tom jedná se Sony - z formulace nicméně vyplývá, že by to snad mohlo být po vydání těchto dvou zásadních patchů 1.1 a 1.2.

Read this next