Skip to main content
If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE datadisku Zetor pro Farming Simulator 15

Východoevropská krajina a stroje.

Eurogamer.cz - Doporučeno badge
VERDIKT: Skvělý datadisk přinášející novou herní mapu i stroje českých značek Zetor a Tatra. Pro fandy série nezbytnost

Patříte-li k nadšencům virtuálního farmaření, zřejmě vás nemohl minout loňský Farming Simulator 15 (recenze). Ten představil ve své základní verzi skandinávskou i americkou mapu a nabídnul krom vylepšené grafiky také řadu nových strojů a činností, kterými se šlo dle libosti zabývat.

Po několika menších DLC, obsahující pár dalších hraček hlavně od New Holland a JCB, přišlo něco většího. Podtitul Zetor sice jasně dává tušit, jaká značka traktorů do hry přibyla, ale nejdůležitější věcí je zbrusu nová mapa Sosnovka. Ta je inspirována východoevropskou krajinou a architekturou. Podle okolní zástavby, civilních vozů Lada Niva a všudypřítomných nápisů v azbuce bych tipoval nějakou postsovětskou zemi nebo západní část Ruska. Reálná mapa zná Sosnovek hned několik, přičemž ta nejvzdálenější leží dokonce až v Kyrgyzstánu ;)

Díky Zetorům (zvlášť ikonický je model Zetor 12045), kopřivnické Tatrovce a zemědělskému družstvu, které připomíná ta naše v osmdesátých letech, si na téhle mapě musí většina českých hráčů připadat skoro jako v tuzemsku. Mě samotnému se Sosnovka líbí ze všech tří map ve hře nejvíce. Počet obdělávaných polí je zde podobný jako v Bjornholmu, ale i když se jedná o vcelku členitý terén, orientace je po chvilce výborná a minimapu pomalu ani nebudete potřebovat. Severská mapa mi v tomto ohledu dělala mnohem větší problémy.

Zajímavé je i to, že farmy jsou v základní hře pěkně vyfiknuté a září barvami, zato Sosnovka je správně omšelá, zemědělské budovy oprýskané a není problém narazit ani na nějakou tu socialisticko-budovatelskou malůvku na zdi baráku. Je to zkrátka zcela jiný styl a asi jen my ho dokážeme oproti západní Evropě náležitě ocenit. Přitom okolní příroda, včetně rybníků a řeky táhnoucí se přes celou mapu, jen podtrhuje krásnou scenérii.

Sosnovka, podle vzoru ostatních map z Farming Simulatoru 15, nabízí variabilní možnosti pracovního využití. Krom klasického pěstování plodin i zde se můžete vrhnout na chov krav, ovcí či slepic nebo se věnovat dřevozpracovatelskému průmyslu. Vše, co sklidíte nebo získáte, lze skladovat ve vlastních prostorách a buď odvézt tam, kde zrovna nabízejí nejvíce peněz, nebo počkáte, až cena stoupne a prodáte později. Výkupy si navzájem konkurují, takže se vyplatí prolistovat jejich nabídky až do konce, aby byl výdělek co nejvyšší. Opět zde fungují i generované úkoly, ale když nechcete, všímat si jich nemusíte. Záleží to jen na vás.

Farming Simulator 15 pro PC ve Zlaté edici s datadiskem vyšel na přelomu října a listopadu krabicově i digitálně.

koupit na Alza.cz.

Nové traktory Zetor jsou celkem čtyři. Krom již zmiňované legendy 12045 můžete řídit novější modely Major 80, Proxima Power 120 a Forterra 150 HD. Tatrovka je zastoupena tahačem model Phoenix 6x6 Agro-Truck. Dále přibyly tři nové kombajny Rostselmasch s šesti různými typy žacích lišt a zbytek nového vybavení tvoří vlečka Farmtech a stroje Kverneland. Všechny stroje a auta jsou po instalaci datadisku dostupné i v původních mapách základní hry, stačí zajít do obchodu a koupit si je.

Watch on YouTube

Povedená česká lokalizace datadisku od Comgadu je samozřejmostí a vám nezbude, než si vybrat jakým způsobem si tenhle dodatek pořídíte. Jste-li totiž majiteli základní verze Farming Simulator 15, je pro vás určeno Oficiální rozšíření Zetor za 250 Kč. Cena není vůbec špatná, když vezmu v potaz, že tolik stojí i mnohem menší DLC s pár novými stroji. Kdo vyčkával s koupí základní hry, má teď perfektní možnost, protože Farming Simulator 15 včetně rozšíření v tzv. GOLD / Zlaté edici se dá sehnat za přibližně pětistovku. Pro fandy této herní série není co řešit.

Read this next