If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

RECENZE Pokémon Y

Všechno je jednou poprvé.

Všechno je jednou poprvé. První láska, první pivo, první auto a první Pokémon. Většina světa posledně jmenovanou událost zvládne na začátku života, ale nikdy není pozdě objevit něco nového. A tak jsem cirka před měsícem nainstaloval do svého handheldu Nintendo 3DS Pokémon Y. Nečekejte od této recenze detailní rozbor rozdílů oproti minulým dílům, spíše vám přiblížím, o co vlastně v této sérii jde a proč se ji prodalo už téměř 250 miliónů kopií.

Nejprve je nutné přiznat, že Pokémon X/Y je dětská nebo přesněji teenagerská hra, což určitě spoustu CoD střelců a Battlefield generálů odradí, že? Prudičů jsme se tedy zbavili a můžeme pokračovat. Mladší publikum Pokémoni lákají možností nakupovat oblečky, hrát si se svými roztomilými zvířátky, krmit je a prožívat příběh přerodu z dětství do dospělosti. Váš hrdina se přestěhuje do malé vesničky, ale už po jednom dni z teplého hnízda vylétá za dobrodružstvím trénování Pokémonů. Situace se později trochu zamotá a naivní tón zvážní, ale pořád se na svět díváte upřímnýma očima pár let starého človíčka.

Vaším úkolem je porazit osmero trenérů a získat jejich odznaky, abyste nakonec mohli vstoupit do nejvyšší ligy. A hned na začátku musíte provést jednu z nejtěžších voleb. Bude startovní Pokémon ohnivý vodní nebo (po)zemní? Další Pokémony získáváte jejich odchytem ve vysoké trávě nebo třeba z vody. Mimochodem, lapení všech jednotlivých druhů je jedním z vedlejších úkolů ve hře. Abyste však nashromáždili veškeré varianty aktuálního dílu, buď musíte vlastnit Pokémon X i Y nebo potvůrky povyměňovat s přáteli.

Pokémon je, kromě trénování zvířátek v jednom z šesti atributů pomocí miniher, nikdy nekončící série soubojů. Když se nad tím zamyslím, nejlépe bych herní systém přirovnal k tahovému Diablu. V obrovském množství maličkých bitev trpělivě sbíráte zkušenosti, abyste své Pokémony připravili na jeden z mála skutečně složitých soubojů.

Potyčky probíhají v klasickém jRPG stylu, tedy na kola, v nichž vybíráte svou budoucí akci. Můžete vylepšit vlastní schopnosti nebo snížit ty nepřátelské, či rovnou zaútočit. Příkladem je písečná bouře, kterou snížíte protivníkovi přesnost, můžete na něj hodit pijavici a v každém kole mu odsát trochu zdravíčka. Nechybí klasické ohnivé útoky, které pálí ještě pár kol po zakouzlení, vodní proudy nebo psychické vlny.

Právě soubojový systém dodává hře na komplexnosti a dělá Pokémony atraktivní i pro starší publikum. jRPG pod dětskou šlupkou je totiž velmi propracované. Pokud budete hrát pouze singleplayer, nikdy se nestane, že byste vyloženě zakysnuli. Tužší jsou jen souboje s trenéry. Až multiplayerové bitvy s kamarády či náhodnými hráči, lokálně či online, prověří vaše strategické myšlení a schopnosti Pokémonů.

Mimochodem online část je bezbariérově přístupná přímo ze singlu. Kromě hřiště, na kterém Pokémony krmíte nebo stadiónu, na němž je cvičíte, je jednou z obrazovek na spodním displeji seznam kamarádů a náhodných kolemjdoucích, kteří jsou právě online. Můžete s nimi vyměňovat Pokémony nebo je vyzývat k duelům.

Kromě hlavního úkolu se můžete rozptylovat spoustou vedlejších, které ovšem ocení zejména staří harcovníci, kteří už mají v sérii svoje odehráno. Já se přiznám, že jsem se prvních pár desítek hodin stěží orientoval v základních mechanikách. Na hledání vzácných předmětů, křížení Pokémonů nebo získávání jakýchsi řádů jsem se nesoustředil. Příjemným osvěžením v proudu soubojů jsou občasné prostorové hádanky.

Vizuální zpracování je poprvé v sérii ve 3D, ale není to moc vidět. Stejně většinu času sledujete dění z ptačího pohledu, jen někdy se kamera přepne za vaši postavu. Nesmírně mě iritovala hudba, která hraje stále dokola. Jedna při soubojích, druhá při prozkoumávání světa a třetí při tréninku.

Pokémon Y nebo X vyšel pouze pro Nintendo 3DS v polovině října v angličtině za 1099 Kč.

koupit na Xzone.

A doběla jsem vypěnil v momentě, kdy jsem zjistil, že ani po takové události, jakou je získání jednoho z osmi odznaků známého trenéra, se hra neuloží. Jsem zvyklý zaklapnout Nintendo 3DS a pokračovat příště ze stejného místa, ale běda, jestli se vybije baterka. Rázem můžete ztratit i několik hodin hraní jako já. Budíček, je rok 2013, autosave je ve hrách už teď prostě povinnost!

VERDIKT: Pokémon X/Y je zdařilým jRPG, které pod zdánlivě primitivním krunýřem vizuálního zpracování a příběhu přináší komplexní hratelnost. Pro začátečníka není úplně jednoduché se do hry zakousnout a bez znalostí zákonitostí série budete pár hodin tápat. Zábava je to ovšem skvělá. Krátké souboje, bryskní trénování a bleskové starání se o své ratolesti vyloženě sedí mobilní podstatě Nintendo 3DS. Jen ten autosave!

8 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article
Awaiting cover image

Pokémon X and Y

Video Game

Related topics
About the Author
Pavel Oreški avatar

Pavel Oreški

Redaktor

Čas s hrami už počítám na dekády, neodmítám žádný žánr, zajímá mě hratelnost a originalita.

Comments