If you click on a link and make a purchase we may receive a small commission. Read our editorial policy.

Recenze Virtua Tennis 4, Ridge Racer VITA a Reality Fighters

Bílý sport na úrovni, kýbl močůvky a rozšířená realita.

Virtua Tennis 4 VITA

Bílý sport od Segy dokázal své nesporné kvality na velkých konzolích a stále ho považuji za lepší než poslední díl Top Spin. Na Playstation VITA neztratil nic ze své zábavnosti ani návykovosti, naopak přibral pár zajímavých, pro přenosnou konzoli specifických, vlastností. Tím prvním, co vám Playstation VITA usnadní, je tvorba hráče. Jednoduše si vyfotíte obličej a hned máte svou tenisovou superstar.

Ovládání se také neliší od velkých konzolí. Jen nabízí více možností a to zejména skrz dotykový displej. Zápasy se dají hrát kompletně matláním prstem po obrazovce, dokonce to i tak nějak funguje, ale proč bych si kupoval Playstation VITA a chtěl na ní hrát stejně nepohodlně jako na chytrém telefonu? Možnost výběru je dobrá věc, ale dotykové ovládání použijete asi jen v jednom z exkluzivních módů. Tím je hra ve dvou na jedné konzoli, kdy kurt vidíte shora a prstem pohybujete hráčem i odpalujete míčky. Paráda.

Virtua Tennis 4 pro VITA vyšel na jaře 2012 i jako krabicovka a stále stojí tisícovku.

koupit na Xzone.

Velmi povedený je i mód, kdy hrajete z pohledu oči jednotlivých tenistů. Akcelerometr a gyroskopy jsou využívány k rozhlížení se kolem, jinak se pohyb po kurtu i údery ovládají stejně jako při běžné hře. Kupodivu je tenhle mód v pohodě hratelný, nechybí mu napětí a dokonce mě bavilo takhle běhat po kurtu. Je škoda, že ve stejném nastavení nejde procházet kariéra. Na Playstation VITA je ještě jedna specifická minihra, kdy se snažíte trefit míčkem do terčů na lodi, kterou lze nakláněním konzole ovládat.

Video z VITA verze

VERDIKT: irtua Tennis 4 pro Playstation VITA je stále stejně skvělá hra jako předešlé verze. Má pár smysluplných vylepšení pro rozmanité ovládací prvky. Jestliže vám čtvrtý díl unikl, neváhejte a berte. Na Playstation VITA šlo určitě o jednu z těch lepších her.

Ridge Racer VITA

Nejsem žádný velký fanoušek závodních her, ale občas si nějakou arkádovku zahraji. Ridge Racer je série, která nesmí chybět při uvedení žádné nové konzole. Je zajímavé, že na Playstation VITA se jmenuje jednoduše Ridge Racer, žádná číslovka, žádný podtitul. Po spuštění na vás čeká skvěle provedené herní menu. Tak jako vždy, jsem se jal hledat kariéru, ale ouha. Žádná taková volba tu není. Dobře, asi se mi odemkne až odjedu pár úvodních závodů.

Na výběr máte v garáži z pěti aut, která se však, kromě vzhledu, ničím neliší. Mají stejnou maximální rychlost a jiné vlastnosti neexistují. Zůstal jsem tedy u výchozího modelu, který jsem, přestříkal na červeno. Největší plochu při volbě způsobů závodění na displeji zabírá World race, což jsou buď závody na čas proti “duchům”, kteří representují vaší předchozí nejlepší jízdu nebo nějakou staženou z PSN. Druhá možnost je Online Battle, tedy závody po síti, nebo Face-to-Face, tedy lokální multiplayer s konzolemi v blízkém okolí. Vybrat si můžete ještě Spot Race, tedy klasický závod proti dalším sedmi umělou inteligencí ovládaných aut nebo Time Attack, kdy jezdíte třicet kol a snažíte se překonat svůj nejlepší výkon.

Sestřih z hraní

Ať jsem vybral kteroukoli možnost, následně jsem se mohl vydat pouze na jednu ze TŘÍ tratí. Říkal jsem si, že se mi tedy nějaké odemknou, až splním určitá kritéria. Jenže ouha podruhé. Všechno, co jsem až do teď napsal, representuje veškerý obsah, který po koupi Ridge Racer dostanete. Tři tratě s možností projíždět je pozpátku, žádnou kariéru, pět aut a multiplayer. Ne, opravdu si nedělám legraci. Za pět stovek (PSN) nebo dokonce osm stovek (krabicovka) skvělá nabídka, že? Kde je zakopaný pes? V DLC. Za další dvě stovky si totiž koupíte Gold pass, který obsahuje dalších pět aut, tři tratě a tři písničky.

Ridge Racer pro VITA vyšel na jaře 2012 i jako krabicovka.

koupit na Xzone.

Ridge Racer pro VITA je neskutečná zlodějina a i kdybyste dostali za původní cenu všech šest tratí a deset aut, bylo by to málo. Navíc, když je obsah recyklovaný ze sedmého dílu. Škoda, protože zběsilé ježdění po okruhu mě bavilo. Zatáčky projíždíte z plné rychlosti smykem, který vám plní nitro, za úspěšně dokončené závody získáváte body, za které si kupujete do jednoho ze tří slotů třeba větší nitro nebo akceleraci. Téměř dokonalá arkáda.

VERDIKT: V základní verzi to byl kýbl močůvky vylitý hráčům do obličeje. Už z principu nemohu takovou hru doporučit. Škoda, přitom mě ty dvě hodinky závodění tak bavily.

Reality Fighters

Hry přenesené do reality zní zajímavě. Doposud se mi do rukou nedostala jediná, která by mě bavila déle než pár minut, kdy jsem pochopil, že je hezké, že na mě nalétávají hlavy s fotkou mé ženy v prostředí našeho obýváku, ale ve své podstatě je to nudná repetitivní střílečka s šíleným ovládáním.

Reality Fighters jsou podobnou ukázkou toho, co je možné s Playstation VITA v rámci rozšířené reality vykouzlit. Navíc je to i poměrně zábavná 2D mlátička. A opět je tím největším kouzlem možnost vyfotit se, vytvořit si postavu vzdáleně připomínající sama sebe i s patřičnými zvukovými efekty, k tomu přidat pár přátel a tetelit se nad tím, jak jim můžu u sebe na zahradě rozbít ciferník. Nic víc, nic míň.

Na výběr je dostatek herních módů a nechybí ani příběhový. V něm vás potrhlý japonský mistr bojových umění cvičí v dokonalou mlátičku. Posílá proti vám zástup svých dřívějších žáků, z nichž většina jsou pěkní pošukové. Například vražedná baletka, zombie kuchař nebo bavorský hromotluk v lacláčích. Kromě příběhu se zabavíte s další skoro desítkou různých módů, třeba survival, training nebo time attack.

Reality Fighters pro VITA vyšlo na jaře 2012 i jako krabicovka.

koupit na Xzone.

Za pět stovek dostanete sice více než v Ridge Racer, ale brzy pochopíte, že postavy umějí jen pár pohybů. Horší je, že musíte neustále korigovat zadní kameru, která zabírat virtuální bojovníky, kteří se nezřízeně pohybují ve vašem okolí. A to je problém, protože vám postavy utíkají ze zorného pole, takže se pořád otáčíte s konzolí před obličejem. Při snaze rychle vymačkat správnou sérii úderů neustále s konzolí jemně třesete, čímž hýbete i s pozadím, a tím pádem je obraz na displeji velmi nestabilní. Ani jedno nepřidává vaší snaze o dobrý zápas.

Trailer

VERDIKT: Poměrně zdařilá hra v rozšířené realitě, která spíše ukazuje potenciál Playstation VITA v této kategorii, než že by nabídla seriózní interaktivní zábavu. Pod atraktivní slupkou se totiž skrývá značně zjednodušená hratelnost.

8 / 10

Sign in and unlock a world of features

Get access to commenting, homepage personalisation, newsletters, and more!

Find out how we conduct our reviews by reading our review policy.

In this article

Reality Fighters

PlayStation Vita

Ridge Racer

PlayStation Vita, PSP, PS1

See 1 more

Virtua Tennis 4

PS3, Xbox 360, PlayStation Vita, Nintendo Wii, PC

Related topics
About the Author
Pavel Oreški avatar

Pavel Oreški

Redaktor

Čas s hrami už počítám na dekády, neodmítám žádný žánr, zajímá mě hratelnost a originalita.

Comments